Antioxidanty a jejich zastoupení ve stravě
Určitě už jste o nich slyšeli. O antioxidantech se píše v časopisech, chrlí je na nás televize. A co vůbec tedy antioxidanty jsou? Jak je nejlépe definovat? Antioxidanty chrání naše buňky před neblahým vlivem okolí, posilují naši imunitu a pomáhají nám bránit se různým zdravotním neduhům.
Jaký je nejlepší zdroj antioxidantů a v jakých potravinách je můžeme najít?
Antioxidanty se přirozeně vyskytují v potravinách rostlinného původu. Tedy nejčastěji v ovoci a zelenině, ale také v kávě, čaji nebo čokoládě. Lidské tělo si jich však s přibývajícím věkem neumí vyrobit dostatek, a tak je musíme pravidelně doplňovat.
Nejznámější antioxidanty:
- Vitamíny - vitamín C, vitamíny B, a vitamín E a betakaroten
- Zinek, selen, koenzym Q10
- Ovoce a zelenina - třešně, jahody, maliny, ostružiny, borůvky, rajčata, brokolice, artyčoky
- Fazole a lněná semínka
- Černý čaj a káva
- Medicinální houby
- Hořká čokoláda
- Spirulina
- Koření – např. máta, oregano, lékořice
Dále je dobré do jídelníčku zařadit více masa, vnitřností, mléčných výrobků a také cereálií bohatých na selen a zinek. Pokud člověk dodržuje zásady zdravého stravování a do svého jídelníčku denně zahrnuje ovoce a zeleninu, měl by teoreticky přísun antioxidantů ze stravy stačit. Prakticky je to ovšem většinou dost obtížné. Z tohoto důvodu je pak vhodné doplnit stravu užíváním vhodných přírodních přípravků, které antioxidanty obsahují.
Co jsou volné radikály a oxidační stres ?
Jde o velmi reaktivní částice (elektrony), které vznikají jako vedlejší produkt látkové výměny v organismu – a to především kvůli znečištěnému ovzduší, stresu a také špatné stravě. Způsobují poškozování buněk, proteinu a DNA a jsou mj. příčinou vzniku mnoha vážných onemocnění a urychlují stárnutí organismu.
Tvorba volných radikálů se v našem organismu děje v podstatě v přirozeném procesu. Naše tělo se jim umí bránit, a to především díky tvorbě enzymů s antioxidačními účinky. Existují však vlivy, které produkci volných radikálů dokáží až mnohonásobně zvýšit. S tím už se tělo těžko vyrovnává. Jsou jimi zejména:
- Cigaretový kouř
- Znečištění životního prostředí
- Drogy a alkohol
- Pesticidy
- Průmyslová rozpouštědla
- Ozón
Zejména pokud jsme vystaveni škodlivým faktorům, potřebujeme získat zvýšenou dávku antioxidantů ze stravy.
Co dál číst?
Močové cesty v létě – jaké nástrahy na ně číhají? |
Škola volá. Vybudujte dětem silnou imunitu |