Schválení cookies

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

Antioxidanty a jejich zastoupení ve stravě

12.08.2022 18:00

Antioxidanty

Určitě už jste o nich slyšeli. O antioxidantech se píše v časopisech, chrlí je na nás televize. A co vůbec tedy antioxidanty jsou? Jak je nejlépe definovat? Antioxidanty chrání naše buňky před neblahým vlivem okolí, posilují naši imunitu a pomáhají nám bránit se různým zdravotním neduhům.

Jaký je nejlepší zdroj antioxidantů a v jakých potravinách je můžeme najít?

Antioxidanty se přirozeně vyskytují v potravinách rostlinného původu. Tedy nejčastěji v ovoci a zelenině, ale také v kávě, čaji nebo čokoládě. Lidské tělo si jich však s přibývajícím věkem neumí vyrobit dostatek, a tak je musíme pravidelně doplňovat.

Nejznámější antioxidanty:

  • Vitamíny - vitamín C, vitamíny B, a vitamín E a betakaroten
  • Zinek, selen, koenzym Q10
  • Ovoce a zelenina - třešně, jahody, maliny, ostružiny, borůvky, rajčata, brokolice, artyčoky
  • Fazole a lněná semínka
  • Černý čaj a káva
  • Medicinální houby
  • Hořká čokoláda
  • Spirulina
  • Koření – např. máta, oregano, lékořice

Antioxidanty

Dále je dobré do jídelníčku zařadit více masa, vnitřností, mléčných výrobků a také cereálií bohatých na selen a zinek. Pokud člověk dodržuje zásady zdravého stravování a do svého jídelníčku denně zahrnuje ovoce a zeleninu, měl by teoreticky přísun antioxidantů ze stravy stačit. Prakticky je to ovšem většinou dost obtížné. Z tohoto důvodu je pak vhodné doplnit stravu užíváním vhodných přírodních přípravků, které antioxidanty obsahují.

 

Co jsou volné radikály a oxidační stres ?

Jde o velmi reaktivní částice (elektrony), které vznikají jako vedlejší produkt látkové výměny v organismu – a to především kvůli znečištěnému ovzduší, stresu a také špatné stravě. Způsobují poškozování buněk, proteinu a DNA a jsou mj. příčinou vzniku mnoha vážných onemocnění a urychlují stárnutí organismu.

Tvorba volných radikálů se v našem organismu děje v podstatě v přirozeném procesu. Naše tělo se jim umí bránit, a to především díky tvorbě enzymů s antioxidačními účinky. Existují však vlivy, které produkci volných radikálů dokáží až mnohonásobně zvýšit. S tím už se tělo těžko vyrovnává. Jsou jimi zejména:

  • Cigaretový kouř
  • Znečištění životního prostředí
  • Drogy a alkohol
  • Pesticidy
  • Průmyslová rozpouštědla
  • Ozón

Zejména pokud jsme vystaveni škodlivým faktorům, potřebujeme získat zvýšenou dávku antioxidantů ze stravy.

 


 

Co dál číst?

Močové cesty v létě – jaké nástrahy na ně číhají?

Škola volá. Vybudujte dětem silnou imunitu

 

Herbář ke stažení
Herbář ke stažení
Stáhnout herbář

Herbář  PURUS MEDA

V herbáři najdete všechny účinky více než 50 bylinek.

Stáhnout herbář