Sladké pokušení – med. Jaké jsou druhy a po kterém sáhnout?
Máme tu začátek roku a s ním nás čeká ta nejstudenější a nejsychravější část roku, která sebou přináší zátěž pro naši imunitu. Hodně z nás se v tomto období neobejde bez horkého bylinkového čaje, který je velice často doslazován medem a ochucen citronem. Nicméně med bývá součástí jídelníčku spousty lidí i přes rok, kdy jej používají jako náhražku cukru do nápojů, dezertů nebo různých koláčů.
Věděli jste, že abychom si vychutnali 1 kilogram medu, musí včela uletět vzdálenost, která se rovná čtyřnásobku obletu naší Země? Je to až k neuvěření, kolik práce vykoná tak maličký tvor. A protože med slouží primárně jako potrava pro včely, které díky němu přežijí zimu, zabývají se včely jeho produkcí po celé jaro a léto. Med dává včelám dostatek energie, aby rozvibrovaly svoje těla a vytvořily tak teplo, které udrží královnu a úl v teple.
A jak pomůže med nám? Je opravdu vždy vhodný? Jak je to s jeho kvalitou? Umíme poznat kvalitní a nefalšovaný med?
Složení medu a jeho pozitivní účinky
Med je nejznámější produkt včel. Je složený převážně z glukózy, fruktózy, organických kyselin, enzymů a pevných částic zachycených při sběru sladkých šťáv z květů rostlin (nektaru).
Med je ve své podstatě směs cukrů, která obsahuje maximálně 20 % vody (obsah vody je limitován legislativou) a na tisíce dalších látek. Med sám o sobě nelze považovat za bohatý zdroj vitamínů. V menších, proměnlivých množstvích, lze v medu najít některé vitamíny skupiny B, vitamíny A, C, D, K, E, biotin a např. kyselinu pantothenovou. Obsahuje také řadu minerálních látek, jako je železo, měď, fosfor, vápník a stopové prvky, jako je mangan, zinek, a nebo jód. Složení medu se však liší podle jeho původu. Kvalitní med pak bývá velice dobrým zdrojem antioxidačních látek. Za med, který má větší antioxidační účinky se považuje med tmavší.
V mnoha studiích bylo prokázáno, že u lidí s nadváhou konzumace medu hmotnost nezvýšila. Med je sladší než cukr, pokud ho tedy používáte jako náhradu cukru, stačí ho používat méně. I přesto ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Diabetici, kteří nemají cukr v krvi pod kontrolou, by se mu tak měli raději vyhnout.
Druhy medu
Podle původu rozlišujeme dva druhy medů:
- květový – tedy pocházející z nektaru tvořeného ve květech hmyzosnubných rostlin, je světlejší
- medovicový – který včely tvoří z výmětů mšic a červců parazitujících na některých rostlinách. Jsou tmavší a až na výjimky zůstávají dlouho tekuté. Pocházejí nejčastěji z medovic smrků, jedlí, borovic, dubu a javoru. Jsou vzácnější pro vyšší obsah minerálních látek, zejména železa.
Medy mohou být jednodruhové, a nebo vícedruhové. Z květových medů jednodruhových jsou nejznámější:
- akátový med – jako jeden z mála medů vydrží velmi dlouho tekutý
- řepkový med – je světlý, velice často krystalizuje
- slunečnicový med - specifickou vlastností slunečnicového medu je jeho rychlá krystalizace
- lipový med - příjemně aromatický med, lípa poskytuje nektar i medovici
- smrkový med – jedná se o tmavý medovicový med
- dubový med – nejtmavší medovicový med s až načervenalým nádechem
Využití medu v lidovém léčitelství
- bohatý na probiotické enzymy
- povzbuzuje činnost střev
- má blahodárné účinky na kůži
- obsahuje minerály, především železo a měď
Jak se k medu chovat?
Vzhledem k tomu, že med velice dobře vstřebává cizí pachy a vlhkost, je vhodné zvolit nádobu, která se dá dobře uzavřít. Ideální je tak sklo, keramika nebo porcelán. Dbát je vhodné na dobré uzavření nádoby, aby nemohla svrchní vrstva zkvasit. Med uchováváme při pokojové teplotě, která by neměla překračovat teplotu 25°C. Pokud je medu uchováván v temnu, měl by při dobrém skladování vydržet i několik let.
Všem známé staré pravidlo našich babiček je, že med se nemá dávat do horkého čaje, ale má se chvíli počkat, než čaj trošku vychladne. Ideálně na teplotu, kde se dá pít. Je to proto, že zahříváním medu klesá aktivita enzymů a med tím přichází o cenné látky a účinky zahřátého medu nemusí být již takové, jako u medu, který zahřívaný nebyl.
Laboratorně lze zjistit, zda s medem bylo takto neodborně manipulováno. Sleduje se tu aktivita diastázy, které klesá časem a rostoucí teplotou. Při zahřívání medu vzniká také látka HMF (hydroxymethylfurfural), jejíž hodnota stoupá úměrně s teplotou. Pomocí těchto dvou látek, lze prokázat kvalitu medu.
Pokud máte možnost, kupujte si med přímo od včelaře, ideálně takového, kterého znáte a který včelkám rozumí a včelařství dělá s láskou a citem.
V našich produktech je med součástí Medových sirupů PM a Propolisového šamponu s medem PM.